Anadolu'nun Rengi / Ahengi (Konya)
PROJE BİLGİLERİ
Anadolu'nun Rengi / Ahengi (Konya)

Gönüllü katılımcıların destekleriyle toplum yararına sosyal projeler gerçekleştiren “Bir Avuç Gönüllü” topluluğu, gönüllüleriyle birlikte Konya’yı gezdi.

Gönüllü katılımcıların destekleriyle toplum yararına sosyal projeler gerçekleştiren “Bir Avuç Gönüllü” topluluğu, gönüllüleriyle birlikte Konya’yı gezdi.

Toplum yararına özellikle eğitim, kültür, düşünce, fikir ve sanat alanında projeler yürüten Bir Avuç Gönüllü (BAG) topluluğu, başlattığı “Anadolu’nun Rengi / Ahengi” projesi ile gönüllülerinin fikir, düşünce ve kültür dünyasına değer katmayı amaçlıyor.

Gerçekleştirdiği projelerle özellikle dezavantajlı ve kırsal bölgelerdeki okullara yönelik zekâ oyunları sınıfları, bilim sınıfları, fikir atölyeleri ve kütüphaneler kuran BAG, bu süreçleri birlikte yürüttüğü gönüllülerle yeni bir açılım yaparak fikir, düşünce ve kültür gezileri başlattı. “Anadolu’nun Rengi / Ahengi” temasıyla başlatılan programda her bölgeden bir şehri ziyaret etmeyi planyan ekibin ilk durağı Selçuklunun baş şehri Konya oldu. 

Yaklaşık kırk kişinin katılımıylaiki gün süren programda Konya’nın tarihi mekânları, Karatay Medresesi, Mevlana Türbesi, Alaaddin Keykubat Camii, Tarihi Sille Köyü, Şemsi Tebrizi Camii Ve Türbesi, İplikçi Camii, Bedesten çarşısı ziyaret edildi.

Konya kültür mirasının yansıtıldığı Sahip Ata Vakıf Müzesi, İstiklal Harbi Şehitlik Müzesi, Konya Panaroma Müzesi gezilerek bilgiler edinildi.

Konya Mutfağının öne çıkan lezzetlerinden Şendağlı Yağ Somunu, Fırın Kebabı, Sac Arası Tatlısı, Konya Meşhur Düğün Yemeği ve Etli Ekmekkatılımcılara ikram edildi.

Gezinin ikinci gününde Tropikal Kelebek Bahçesi, Çiçek Bahçesi ve Tasarım Ödüllü Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu gezildi.

*

Gezi kapsamında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Muzaffer Yılmaz“Kutsal Bir Nesne, Sembol ve İmge Olarak Çift Başlı Balta” konulu seminer verdi.

Yılmaz, mitolojik dönemde inanç sisteminin nasıl oluştuğunu, bu sistemin nasıl sembolize edildiğini, toplumsal yapıların oluşumu ve işleyişleri üzerindeki etkilerini örneklerle açıkladıktan sonra tüm bunların İslam inancına nasıl yansıdığını, hangi sembollerin bu etkiyi somutlaştırdığını açıkladı.

Kazılarda beş yüz bin yıl önce gereğinden de fazla balta yapıldığını belirten Yılmaz, “Bu kadar çok balta yapmak gereksizken peki neden yapıyorlardı? Fonksiyoneli dışında bir anlam taşıyordu demek ki. Belki de bu baltaları yapan erkekler kadınlar tarafından daha çok tercih ediliyorlardı. Öyle sembolik bir anlamı vardı. Çünkü taşa o şekli vermek ve bir ağaç sapa bağlayabilmek zeka, beceri istiyordu ve bunu başaran erkek her şeyi yapabilirdi; iyi bir baba olabilirdi.” diye konuştu.

Neolitik (tarım) dönemle birlikte balta heykellerinden çok kadın heykellerinin görüldüğünü söyleyen Yılmaz,

“Buradan da ana konunun kadın olduğunu anlayabiliyoruz.İlk insanlar doğuran mucizevi kadını görünce bu tinsel kadının arkasında bir de yüce bir kadın (tanrıça) olduğunu düşündüler.” dedi.

Seminer, İslâmî inanç alanı ile seküler modern bilim alanı arasındaki kesişim ve ayrışma noktalarının tartışılmasıyla sona erdi.

*

Düzenledikleri gezi ile kültürel kaynaşmayı tamamlamak istediklerini belirten BAG Koordinatörü Murat Aşan;

“Bizler, BAG olarak toplumu yakından ilgilendiren belirli eksiklikleri ve sorunları kendi imkânları ile tespit eden, herhangi bir karşılık beklemeden tamamen sosyal sorumluluk duygusuyla ve öz imkânları ile eğitim, kültür, düşünce, fikir ve sanat alanında gönüllülük faaliyetleri yürüten, bünyesinde hemen her meslekten kişiyi barındıran resmi olmayan bir topluluğuz.  Bugüne kadar birçok gönüllümüz ile gönüllere dokunduk ve dokunmaya devam edeceğiz. Tüm bu dokunuşları birlikte yaptığımız ekip arkadaşlarımızla yeni bir açılım yaparak “Anadolun’nun Rengi/Ahengi” temasıyla her bölgeden bir şehri ziyaret etmeye karar verdik.

İlk durağımız Konya oldu. Bundan sonraki süreçlerde ise Ege Bölgesinden Afyon, Akdeniz Bölgesinden Isparta, Doğu Anadolu Bölgesinden Van, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Mardin, Karadeniz Bölgesinden Tokat ve Marmara Bölgesinden Bursa ile devam edeceğiz.  Renk ve Ahenk temalı programdaki ana amacımız ise; tüm gönüllülerimizle birlikte yerinde öğrenmek, yeniliklerle tanışmak ve kültürel kaynaşmayı tamamlamak olacaktır.” diye konuştu.

*

Topluluğa gezi boyunca Profesyonel Turist Rehberi, Karatay Üni. Öğr. Gör. Salih Zeki Keş rehberlik etti.

Katılımcıların etkileşiminin yüksek olduğunu belirten Keş;

“Yurdumuzun Ankara, İstanbul, Malatya, Erzurum, Karaman ve diğer illerinden gelen “Bir Avuç Gönüllü” ekibiyle 2 günlük Konya gezimiz pek çok açıdan mutena ve müstesna bir gezi oldu. Okuyan, araştıran, gördüğünü inceleyen, soru soran, sorgulayan, nazik ve saygın bir toplulukla tur yapmak, fiziki olarak program yoğunluğu nedeniyle her ne kadar yorucu olsa da ruhuma bir iksir gibi geldi.” diye konuştu.

*

Geziye İstanbul’dan katılan gönüllülerden Begüm Ekinci, bu gezinin sadece bedeni değil zihnide düşünen, ruhu besleyen bir gezi olduğunu söyledi.

Ekinci,“İnsanlara çocuklarıyla geziye katılabilme imkanı sunması açısından diğer turlardan farklıydı. Rehberin yerel olması her açıdan daha bilgilendirici oldu. Yemek mekanlarının özenle seçilmesi bir kültür gezisi için tam bir ekstraydı. Konaklamada lüksten vazgeçebilmek de diğer unsurlara daha rahat odaklanmamızı sağladı. Seminer fikri bazıları için zorlayıcı olsa da bence çok parlak bir fikir. Sadece bedeni değil zihnimizi de düşünen, ruhumuzu besleyen bir gezi oldu o açıdan.” diye konuştu.

15.06.2023

PROJE RESİMLERİ
Image 21
Image 22
Image 23
Image 24
Image 25
Image 26
Image 27
Image 28
Image 29
Image 30

Bize Ulaşın

Görüş, İstek ve Önerileriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.